Новини и събития

Българската група „Макс Европа“ превключва на по-висока скорост
23May
Българската група „Макс Европа“ превключва на по-висока скорост
Пловдив, БЪЛГАРИЯ – С марката Raymon на Пекско, като техен най-нов клиент, българският производител на оригинално оборудване (ОЕМ) Макском подготвя своето производство на велосипеди и електрически велосипеди за постигането на нови висоти. Със създаването през август 2017 г. на Пекско, (бившият управляващ директор на Winora) Сузане Пуело заяви, че производството на новите марки Хускварна, Raymon и R2R ще се извършва основно в Европа, „и в частност - в България“. Затова, както беше казано тогава, Пекско е партньор на най-големия производител на велосипеди в България.

 
„Макском се фокусира върху своите ОЕМ дейности по асемблиране, по-конкретно като обслужва търговски марки от висок клас, които извършват търговската си дейност в Европа.“ Това заяви главният изпълнителен директор на Макском, Максим Митков, при посещение на Байк Юръп (Bike Europe) през октомври 2015 г. Посещението бе свързано с инвестиция от компанията в размер на 4.5 милиона евро в качеството на асемблиране, оборудването за боядисване, машините, обучението на персонала, както и в логистичните възможности с допълнителен капацитет за управление на материалните запаси. С това фирмата искаше да привлече интереса, както бе посочено, на търговски марки от висок клас, които извършват търговската си дейност в Европа. Начинанието се оказа успешно, тъй като в момента Пекско е най-новият клиент на Макском. За да оповести това, миналия месец Пекско организира обиколка в завода на Макском за своите търговци от Германия и Австрия, към която се присъедини и Байк Юръп.

Нещо повече от дейност по асемблиране

Инвестицията в размер на 4.5 милиона евро в края на 2015 г. беше направена в продължение на инвестицията в размер на 15 милиона евро за чисто нов завод, отворен през 2007 г. в Пловдив - град, който се намира на час и половина път с кола от столицата на страната – София. Голям обем производство бива насочвано оттук за Митков, който е започнал бизнеса си с велосипеди през 1999 г.

Макском вече асемблира най-скъпите велосипеди, които носят най-познатите имена в сектора, като Bianchi, Stevens и HF Christiansen’s Winther. Те се произвеждат заедно с марката на Пекско Raymon за електрически и стандартни велосипеди. При обиколката на търговците в базата на Макском, стандартните и електрическите велосипеди Raymon бяха най-отпред на линиите за асемблиране, като персоналът на Макском ги сглобяваше внимателно. Беше заявено също така, че Макском произвежда за Pon Bike Group.

Понастоящем този български завод произвежда велосипеди и електрически велосипеди за клиенти, чийто брой представлява двуцифрено число и които са базирани в Западна Европа. Максим Митков заяви: „ОЕМ клиентите представляват 97% от нашето годишно производство.“ Останалият капацитет се използва за собствените марки на фирмата, Shock Blaze и Sprint.

Група „Макс Европа“

Докато Макском „се гордее с факта, че е партньор на Пекско и осъзнава свързаната с това отговорност“, немският доставчик на стандартни и електрически велосипеди дебютира с близко до пазара производство. „С Макском зад гърба си, ние с нашата марка Raymon, завземаме нови територии, подчерта Сузане Пуело.

В момента Макском има годишен капацитет за 400 000 стандартни и електрически велосипеда. Според Максим Митков, използването на пълния капацитет ще бъде почти изцяло постигнато за първи път, което е свързано и с неговия нов клиент Raymon. Това се свежда до факта, че Макском се е превърнал в един от най-големите производители на велосипеди в Европа. Митков добави: „През годините след като стартирахме ние сме произвели и реализирали на пазара повече от шест милиона артикула и сме асемблирали около 8 000 различни модела.“

Днес Макском е част от група „Макс Европа“ . Заедно с производствената фирма Макском, група „Макс Европа“ управлява продажбите и развойна дейност, представителен магазин, намиращ се в централата на фирмата и „Чиполино“ ЕООД, която продава детски стоки.

Асемблиране и производство на шини

Макском използва в своята дейност пет 40 метра дълги асемблиращи линии. В базата за боядисване има 4 електростатични диска, 2 линии за прахово боядисване и за боядисване с бои на водна основа. Фирмата произвежда свои собствени алуминиеви шини както в едностенни, така и в двустенни конфигурации. Годишният капацитет тук възлиза на 1,5 милиона шини. Те се произвеждат като цели джанти от автоматизирани машини за джанти Holland Mechanics и Mach 1. Производството е автоматизирано тук, защото заплатите в България и Румъния, представляващи страни, които са част от настоящия бум в заетостта на Балканите, сериозно нарастват. Според Сузане Пуело, само през изминалата година заплатите на Макском са се покачили два пъти; всеки път с 15%. Тези двуцифрени увеличения на заплатите са най-големият проблем пред Максим Митков в момента, което води до повече инвестиции в модерно, автоматизирано производствено оборудване.

Склад и доставка на време

OEM производствените услуги, които Макском предлага включват отворени ценови оферти, ISO сертификация, закупуване на части, както и съхранение на склад и логистични услуги. За да е в състояние бързо да доставя на своите ОЕМ клиенти, Макском разчита на големи складове. Производствената фирма предлагат пространство за около 60 000 електрически и стандартни велосипеда. 20 до 40 камиона доставят произведените в Макском велосипеди всеки ден. Логистичният център също помещава склад за 8 000 части. Тук рамките за марките на електрическите велосипеди Пекско Raymon и Хускварна биват доставяни директно. Рамките са с произход от Астро, Виетнам и Асама, Тайван.

Пекско завзема нови територии с Raymon

Управляващият директор на Пекско, Сузана Пуело, обясни по време на обиколката фирмената бранд стратегия. Тя каза: „Лицензираният бранд на Пекско велосипеди Хускварна е нашият водещ продукт. Raymon е нашият иновативен бързо развиващ се бранд, с който ние искаме да завземем нови територии.“

Директор продажби Бернд Леш каза повече относно планирания курс за Raymon. Той заяви: „Ясна цел за 2020 г. е да разширим продажбите в Германия, Австрия и Швейцария, както и на международно ниво“. Освен в Германия, Австрия и Швейцария, Пекско понастоящем също продава своите велосипеди и електрически велосипеди в страните от Бенелюкс, Франция, Италия, части от Скандинавия, Полша и Чешката република“.

Вглеждайки се в плана за разрастване на дейността на фирмата, Леш подчерта способността на Пекско за бързи доставки. „ Това за нас е много важна точка. Много модели са налични за незабавна доставка.“ Въз основа на това, търговският директор на Пекско каза, че в началото на сезон 2019 г. Пекско е имала „над 25 000 велосипеда и електрически велосипеда на склад.“ Също така немската фирма разчита на добро взаимодействие със своя съсобственик от Австрия. По повод на това беше заявено: „Ние целим пълноценно използване на инфраструктурата на съсобственика на Пекско“.

Публикувано от Джо Бекендорф на 16 април 2019 г.

Последна актуализация: 16 април 2019 г.

Линк към оригиналната статия в BIKE Europe
Виж всички